Lees het volledige artikel op de website van de VO-Raad
Op het Van Lodenstein College (locatie Kesteren) zitten vooral reformatorische Nederlandse leerlingen. Ze groeien veelal op met gelijkgestemde mensen met dezelfde achtergrond. Hier op school is het een blijvend thema om goed om te leren gaan met mensen die ‘anders’ zijn, want leerlingen komen minder in aanraking met andere groepen. ‘In het kader van burgerschapsonderwijs hebben leerlingen uit de derde klas bijvoorbeeld recent een dak- en thuislozenopvang in Amsterdam bezocht’, vertelt Jan Willem Ruitenberg, leraar wiskunde.
Hij vertelt ook hoe het cruciaal is om in gesprek te gaan met leerlingen over verschillende, soms gevoelige, onderwerpen. Zo willen ze leerlingen begeleiden in hun eigen zoektocht binnen een veilige setting. Voor de school is naastenliefde uitdragen een belangrijke waarde. ‘We onderstrepen richting de leerlingen: het maakt niet uit wie het is, ieder mens is jouw naaste en die moet je liefhebben.’ Jan Willem ziet ook effecten van deze aanpak, er ontstaat meer begrip, er zijn minder oordelen en leerlingen gaan respectvoller om met mensen die anders denken of een andere achtergrond hebben.
Ook op het Van Lodenstein College komen leerlingen nog wel eens met elkaar in conflict, maar escalatie wordt vaak voorkomen. ‘Het is dan een voordeel dat de school midden in het voedingsgebied staat’, aldus Jan Willem. ‘Dit maakt het makkelijker om alle leerlingen (en hun ouders) te kennen en hen echt te zien, en dat is essentieel. Je merkt dan ook snel ander gedrag op en kunt op tijd ingrijpen.’ De vraag is dan waar het gedrag vandaan komt, om vervolgens vanuit een positieve benadering ermee aan de slag te gaan. Echter wordt ook duidelijk een grens aangegeven. ‘Pubers hebben duidelijkheid nodig én een vriendelijke hand die ze begeleidt.’
Dit praktijkvoorbeeld is de vijfde in een reeks over de aanpak van polarisatie op scholen, geschreven door de VO-raad.