Vooroordelen bespreekbaar maken in de les voor docenten

Datum toegevoegd: 26 oktober 2023
  • Sector VO
  • Categorie Scholing
  • Aanbieder Anne Frank Stichting
  • Tijdsinvestering 2 uur

Vind je het lastig om vooroordelen en stereotypen op een laagdrempelige manier te behandelen in de les? Volg deze training en leer hoe je dit onderwerp in de les bespreekt. En hoe je hier zelf goed mee omgaat. Wat zijn vooroordelen, hoe komen we er aan en waarom zou je er iets mee doen in de les?

Kennis en ervaring delen

Ervaringen van docenten zijn het startpunt van deze training. Samen met andere docenten onderzoek je hoe vooroordelen een rol kunnen spelen in de les. Dit doe je onder andere aan de hand van het spel ‘Op het eerste gezicht’.

‘Op het eerste gezicht’ is een manier om met leerlingen te praten over vooroordelen. Het is normaal om van iedereen die je tegenkomt een beeld te vormen. Dit gaat vanzelf. Maar kloppen die vooroordelen wel?

Materialen in de les

Je krijgt in deze training werkvormen waarmee je thema’s rondom identiteit, stereotypen en discriminatie kunt bespreken met leerlingen. Naast het spel ‘Op het eerste gezicht’ maak je ook kennis met de educatieve toolbox Stories that Move en de situatiekaarten over vooroordelen en discriminatie.

Stories that Move is een online toolbox die leerlingen stimuleren na te denken over diversiteit en discriminatie en om hun eigen standpunten en keuzes beter te doorgronden. De authentieke, persoonlijke verhalen van leeftijdgenoten staan hierin centraal.

Met de situatiekaarten over vooroordelen en discriminatie breng je op een veilige manier het gesprek over vooroordelen en discriminatie op gang. Leerlingen rangschikken zelf in groepjes de verschillende situaties van discriminatie en krijgen al doende meer inzicht in het ontstaan van vooroordelen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*