Onze veerkracht

We luisteren veel te weinig naar deze jongeren, terwijl we zoveel van hun kunnen leren.’– Johan Spronk, voorzitter CvB ROC Midden Nederland

Grote groepen jongeren zijn niet makkelijk te horen, omdat zij een andere taal spreken en omdat zij leven in een andere wereld. Het kost moeite om hen te vinden en te begrijpen. Eerder sprak veerkracht al 750 jongeren in Amsterdam, Nijmegen en Dordrecht. Afgelopen maanden gaven ze ook in Utrecht workshops bij Entree-opleidingen op het ROC, op een praktijkschool en bij een jongerenorganisatie. Een zeer groot deel van de klassen was gevuld met gevluchte jongeren. Zij kwamen uit alle windstreken: Afghanistan, Congo, Syrië, Eritrea. Een jongen vertelde bijvoorbeeld dat hij door de vlucht van zijn negende tot zijn achttiende geen onderwijs heeft gehad, waardoor hij toen hij in Nederland kwam nog analfabeet was. Een meisje vertelde dat zij naar Pakistan was gevlucht waar zij door haar ouders jarenlang thuis werd gehouden uit angst voor verkrachting of kidnapping. Zij ging ook niet naar school en had geen vrienden. Veel jongeren hebben oorlog meegemaakt. Doordat de oorlog in Oekraïne net begonnen was, vertelden veel jongeren dat zij bang zijn en zich zorgen over hun toekomst maken. Maar juist bij deze jongeren was hun veerkracht ook groot. Zij weten heel goed wat zij willen bereiken en voelen een grote druk om in dit vrije land hun dromen waar te maken en hun ouders trots te maken. Daar is een goeie opleiding en een diploma een belangrijke eerste stap voor.

De verhalen van jongeren leverden een schat aan thema’s op, waarover aan de talkshowtafel met zowel jongeren als diverse deskundigen gesproken werd. De jongeren voelden zich gehoord en gezien en de ontmoeting was voor alle partijen betekenisvol.

Bekijk hier de talkshow van 20 april 2022

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*