Vanaf september 2024 starten verschillende, nieuwe leernetwerken Burgerschap die in samenwerking met het Expertisepunt Burgerschap aangeboden worden. In deze leernetwerken ga je in enkele bijeenkomsten aan de slag met een specifiek vraagstuk of thematiek rondom burgerschapsonderwijs. Scholen die samen een leernetwerk vormen komen enkele keren bijeen en worden begeleid door een expert. Resultaten worden gedeeld met het Expertisepunt Burgerschap die de inzichten verspreidt naar het veld. |
Startdatum: 11 september 2024 | Dit leernetwerk is vol; aanmelden is niet meer mogelijk
In dit leernetwerk ga je met elkaar een werkwijze ontwikkelen om burgerschapsonderwijs in het vo op een laagdrempelige en interactieve manier te evalueren zodat burgerschapsbeleid kan worden bijgesteld. Er wordt geen kwantitatieve ‘meettool’ gemaakt, maar met elkaar een werkwijze ontwikkeld die kwalitatieve informatie oplevert en het onderlinge gesprek stimuleert.
Startdatum: 16 september 2024
Burgerschap gaat onder andere over maatschappelijke vraagstukken. Veel van de huidige vraagstukken zoals drugs, stikstof en de plastic soep hebben een scheikundige achtergrond. De scheikundeles is daarom enorm geschikt om burgerschap aanbod te laten komen. Burgerschap integreren in je scheikundeles kan via veel invalshoeken en via diverse scheikundige concepten. Hoe je dat systematisch aanpakt gaan we bij dit leernetwerk leren.
Startdatum: 18 september 2024 | Dit leernetwerk is vol; aanmelden is niet meer mogelijk
In het leernetwerk ‘Stappenplan ontwikkeling meetinstrument Burgerschap voor VSO ZML-scholen’ gaan we met elkaar een stappenplan ontwikkelen om als ZML-school zelf geschikte meetinstrumenten te maken of te bepalen voor je leerlingpopulatie, die passen binnen je visie en burgerschapsonderwijs.
Startdatum: 20 september 2024 | Dit leernetwerk is vol; aanmelden is niet meer mogelijk
In het leernetwerk ‘Montessori en Burgerschap’ staat het uitwisselen en zichtbaar maken van verschillende uitwerkingsvormen van burgerschapsonderwijs in montessorischolen centraal. Het streven van het leernetwerk is om scholen te voorzien van goede voorbeelden, in lijn met de wettelijke kaders en de ontwerpprincipes zoals beschreven in de publicatie ‘Montessori en burgerschapsonderwijs’.
Meer informatie PO | Meer informatie VO |
Startdatum: 3 oktober 2024
In het leernetwerk ‘Burgerschap binnen (vrije)schoolonderwijs (VO)’ ga je aan de slag om passend bij de specifieke (vrije)schoolvisie en het leeftijdsgebonden leerplan, het burgerschapsonderwijs verder vorm te geven. Er worden tijdens het leernetwerk lesvoorbeelden ontwikkeld, handreikingen hiervoor opgesteld en evaluatie-instrumenten ontworpen waarmee je zowel leerlingen als leraren kunt betrekken bij het ontwikkelen van kwalitatief burgerschapsonderwijs verbonden aan het schoolleerplan.
Startdatum: 10 oktober 2024 | Dit leernetwerk is vol; aanmelden is niet meer mogelijk
Het leernetwerk ‘Wereldburgerschap in het DNA van basisscholen’ richt zich op het integreren van wereldburgerschap in alle facetten van het basisonderwijs. Door middel van kennisdeling, capaciteitsopbouw en innovatie gaan we samen aan de slag om een diepgaand begrip van wereldburgerschap te bevorderen. Doe mee en leer met en van elkaar hoe je gestructureerd invulling geeft aan de burgerschapsopdracht.
Startdatum: 1 november 2024
In het leernetwerk ‘Monitoring van burgerschapscompetenties: hoe doe je dat in de praktijk?’ ga je aan de slag met de kennis die nodig is om invulling te geven aan de wettelijke opdracht tot monitoring van burgerschapscompetenties. Je doet ervaring op met de toepassing van een meting op de eigen school en met het interpreteren en duiden van de gegevens die dat oplevert.
Meer informatie en aanmelden PO | Meer informatie en aanmelden VO |
Startdatum: 7 november 2024
In het leernetwerk ‘Betekenisvol Evalueren Burgerschapsonderwijs (VO)’ ontwikkel je als docent onder begeleiding van de betrokken experts evaluatie-instrumenten die aansluiten bij de nieuwe wet en de visie van de school, die geschikt zijn om de kwaliteit van diverse vormen van burgerschapsonderwijs in kaart te brengen.
Startdatum: 7 november 2024
Het leernetwerk ‘Bezield Burgerschap (VO)’ heeft als doel om leraren in het voortgezet onderwijs te helpen bij het maken van inspirerend en doeltreffend burgerschapsonderwijs. Als deelnemer krijg je ondersteuning in en wissel je met elkaar uit hoe je de motivatie, visie en draagvlak binnen je school kunt vergroten. Zo ontwikkel je concrete lespakketten die je direct kunt inzetten.
Startdatum: 27 november 2024
In het netwerk ‘Levensbeschouwelijke burgerschapsvorming’ gaan we met schoolleiders/verantwoordelijken voor burgerschapsvorming aan de slag rondom het hoofdthema ‘Levensbeschouwelijke burgerschapsvorming’. Daarbij zal veel aandacht zijn voor de manier waarop je tot een visie, integrale, planmatige aanpak komt die het mogelijk maakt om op kwaliteit te sturen.
Meer informatie en aanmelden PO | Meer informatie en aanmelden VO |
Startdatum: 20 januari 2025
In het leernetwerk ‘Burgerschap: samenhang in de mens- en maatschappijvakken’ ga je met een collega namens jouw school een concreet ontwerp voor een vakoverstijgende lesweek of lessenreeks en implementatieplan maken, passend binnen de kaders van de school. Dit doen we aan de hand van de nieuwe conceptkerndoelen burgerschap, bestaand leermiddelenconcept voor lessenseries over relevante maatschappelijke thema’s, een praktijkcase en inzichten uit de praktijk.